Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Máte v plánu si vyrobit vlastní stůl z exkluzivního masivu a pryskyřice?

Vytvořte si vlastní luxusní nábytek s naší epoxidovou pryskyřicí Epoxyplast 3D B100! Tato vysoce kvalitní pryskyřice je ideální pro odlévání stolů, dveří, čel postelí a dalšího nábytku. Pokud se chystáte na projekt vlastního epoxidového stolu, nezapomeňte se zaměřit na správnou volbu pryskyřice. Naše pryskyřice Epoxyplast 3D B100 je speciálně navržena pro tyto účely, aby poskytovala vynikající výsledky. Navíc jsme pro vás připravili podrobný návod, který vás provede celým procesem, od výběru vhodného dřeva a jeho přípravy, až po finální úpravy povrchu již hotového stolu. S naší epoxidovou pryskyřicí a návodem na výrobu se stanete mistrem v tvorbě svého vlastního epoxidového nábytku!

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

EPOXYPLAST 3D B100 ULTRAPOUR

  • Křišťálově čirá - vylepšené nové složení
  • Maximálně odolná proti UV záření, ochrana s HALS a UV blokátory
  • Síla odlitku 2 - 10 cm (při 20°C a 40-60% vlhkost vzduchu)
  • Poměr míchání 2:1 váhově (pryskyřice : tvrdidlo)
  • Doba zpracovatelnosti (20°C) až 3 hodiny
  • Ultra (diamantově) čirá v obou složkách
  • Bez rozpouštědel - VOC 0 g/L
  • Netoxický, BPA free, bez zápachu
  • Velmi nízké smrštění (<0,1 %)
Koupit Epoxyplast 3D B100

1. Výběr dřeva, jeho příprava a penetrace

Správný výběr dřeva je klíčový pro úspěšné vytvoření vašeho stolu z epoxidové pryskyřice. Hledáte kus dřeva se zajímavým tvarem, kresbou a barvou. Musíte také zajistit, aby bylo dřevo řádně vyzrálé a suché - s vlhkostí pod 12%, ideálně pod 10%. K měření vlhkosti dřeva existuje mnoho typů měřičů, od levných hobby verzí po profesionální. Doporučujeme použít alespoň hobby měřič, abyste měli jasnou představu o vlhkosti dřeva a zvolili si vhodné dřevo pro práci s epoxidovou pryskyřicí. Naše návody vám poskytnou další informace o tom, jak správně vybírat dřevo pro váš projekt a připravit ho pro práci s epoxidem.

Velký výběr exotického řeziva nabízí sklad WOOD | STORE nebo TRANSLIGNUM (nabízí možnost výběru ze surových ořechových fošen dovážených z Itálie, umí ořech napařit a následně vysušit dle domluvy)

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Klíčové vlastnosti dřeva/fošen pro výrobu stolu s pryskyřicí

  • Tvrdé dřevo s hezkou kresbou jako je ořech, ořešák černý, oliva, bud...
  • Vysušené na 8% -12% vlhkosti
  • Minimální zkroucení nebo vrtule
  • Hezká kresba dřeva, suky a praskliny

Výborná pomůcka pro výběr dřeva je rám o velikosti požadovaného stolu. Lze si pak velmi jednoduše představit, jak bude hotový výrobek vypadat.

Jakmile vyberete správný kus dřeva, je nutné fošny připravit pro zalévání. Nejdříve dřevo nařežte do požadovaných rozměrů, zbavte ho kůry, volných částí jako je kůra a odstraňte veškeré nahnilé a ztrouchnivělé části. Očištěné dřevo před penetrací očistěte od pilin a dalších nečistot.

1.2 Penetrace dřeva - zamezení únikem vzduchu do pryskyřice

V pórech dřeva se nachází velké množství vzduchu, které se může uvolňovat do epoxidové pryskyřice v průběhu vytvrzování. Chcete li dosáhnout vytvrzení pryskyřice s minimálním množstvím bublin, ideálně úplně bez bublin, je nutné póry dřeva v místech styku s pryskyřicí uzavřít penetračním nátěrem. Pro penetraci je možné využít přímo odlévací pryskyřici nebo rychlou penetrační/laminační pryskyřici. 

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Univerzální pryskyřice Epoxyplast 100P

  • Poměr míchání 2:1 váhově (pryskyřice : tvrdidlo)
  • Doba zpracovatelnosti (20°C) cca 30 min v závislosti na množství materiálu
  • Doporučená okolní teplota 15-22 °C
  • Netoxický, BPA free, bez zápachu
  • Bez rozpouštědel - VOC 0 g/L
  • Kompatibilní se dřevem, betonem, sklem, kovem, skleněnými a uhlíkovými vlákny, přírodním kamenem, křemičitým pískem, mramorem, žulou
  • K základnímu nátěru (penetrační epoxidová pryskyřice) např. dřeva s otevřenými póry (pro říční stoly, konstrukce lamp nebo nábytku atd.), kov, beton, potěr.
Koupit Epoxyplast 100P

2. Výroba formy a separace

Chcete-li vyrobit formu pro lití epoxidové pryskyřice, můžete zvolit z různých materiálů, jako je plast (například polypropylen, polyethylen), dřevěné překližky, lamináty, MDF desky, sklo nebo silikon. Každý materiál má své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit, jaký materiál bude nejvhodnější pro vaše potřeby. Například polypropylen je velmi odolný a lze ho používat opakovaně, zatímco dřevěné překližky jsou vhodné pro tvorbu složitých tvarů.

2.1 Polypropylenová forma na odlévání epoxidové pryskyřice

Pokud plánujete vyrábět formy pro epoxidové pryskyřice, nejlepším materiálem pro výrobu forem je POLYPROPYLEN (PP). Tento materiál můžete zakoupit u společnosti VM Plast. S PP není potřeba používat žádné další separátory ani separační pásky, protože epoxidová pryskyřice se na něj nepřilepí a lze ji snadno odstranit z formy. PP je také velmi odolný a lze ho používat opakovaně. Doporučujeme používat tento materiál alespoň na dno formy, na které stačí materiál o tloušťce 2mm.

Výhody použití PP

  • Není potřeba separátor
  • Vysoká mechanická a chemická odolnost
  • Lze používat opakovaně
  • Jednoduchá práce i odformování
  • Dlouhá životnost

Nevýhody použití PP

  • Vysoká pořizovací cena
  • V případě exotermické reakce nevratné pokroucení

2.2 Forma s polypropylenovou separační páskou

Velmi populární jsou formy vyrobené za pomocí polypropylenové lepící pásky.

Při výrobě formy pro epoxid se nejprve použije separační páska na oblepení vnitřku formy. Je důležité, aby byla použita polypropylenová lepicí páska a aby byly oblepeny jak dno, tak bočnice formy. Pásky se na lepí vedle sebe s přesahem alespoň 3 mm.

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Klíčové vlastnosti konstrukční lepicí pásky Tuck Tape

  • Vysoce přilnavé lepidlo poskytuje agresivní kontakt.
  • Silná a odolná přídržná síla.
  • Odolný vůči vodě a vlhkosti.
  • Vynikající odolnost vůči UV záření a povětrnostním vlivům.
  • Zabraňuje pronikání vzduchu.
Koupit pásku Tuck Tape

3. Míchání a lití pryskyřice

Při míchání epoxidové pryskyřice je důležité dodržovat určité teplotní podmínky. Doporučená teplota při odlévání Epoxyplast 3D B100 by měla být nad 15 - 21 °C (vždy je nutné zkontrolovat doporučenou teplotu konkrétní pryskyřice v technickém listu), stejně jako teplota pryskyřice a formy. Proto se doporučuje pryskyřici nechat v pracovní místnosti zahřát. Při nižší teplotě hrozí nebezpečí špatného a nerovnoměrného vytvrzování, tvorby bublinek a dalších problémů. Místnost, kde se odlitek vytvrzuje, by měla být udržována při stabilní teplotě a cirkulace vzduchu by měla odvádět přebytečné teplo a zabránit tak kumulaci nežádoucího tepla při vytvrzování.

Při teplotě pod 15°C se zpomaluje chemická reakce, což navyšuje dobu vytvrzování. Na druhou stranu se prodlužuje doba zpracovatelnosti epoxidu a doba, po kterou mají bublinky v epoxidu možnost utéct. Při nižší teplotě se také může odlévat větší objem než je maximální licí vrstva.

Míchací poměr složek A a B epoxidových systémů je klíčový pro dosažení požadovaných vlastností výsledného odlitku. Například Epoxyplast 3D B100 má poměr 2:1 hmotnostně. Maximální chyba měření by neměla překročit 1 %. Při míchání použijte přesnou váhu. Pokud se poměr nedodrží, mohou vzniknout nežádoucí vlastnosti, jako například nerovnoměrné vytvrzení, pružný nebo příliš křehký výsledný produkt.

Při míchání epoxidových složek je důležité dodržovat určitý postup. Začínáme vylitím odváženého množství složky A do připravené nádoby odpovídajícího objemu, a teprve poté přidáváme odpovídající množství složky B. Je to z důvodu krystalizace pryskyřice při skladování v teplotách pod 20 °C. Pokud je složka A zakalená, mléčná a nebo jsou v ní krystaly, je nutné pryskyřici dekrystalizovat zahřátím na teplotu 55 - 60 °C po dobu několika minut, než se krystaly rozpustí. Více informací o krystalizaci pryskyřice ZDE. Pokud chceme směs pigmentovat, přidáváme pigmentový roztok nebo pigmentovou pastu, nebo můžeme použít metalický nebo alkoholový pigment podle toho, jaký efekt chceme dosáhnout.

3.1 Jak na správné míchání epoxidové pryskyřice?

  1. Zkontrolujte okolní teplotu, je to nejdůležitější parametr vedle objemu odlévání. Úspěšná aplikace závisí na teplotě v místnosti a použitém množství / objemu směsi pryskyřice a tvrdidla. Příliš vysoká pokojová teplota může vést k velmi silné exotermické reakci, která má za následek žluté zbarvení, praskání a tvorbu páry ve směsi.
  2. Před použitím zkontrolujte v předběžném testu snášenlivost materiálů, které mají být natřeny / zality.
  3. Doporučený postup pro co nejpřesnější měření všech složek je podle hmotnosti, váží přesně v poměru 100:50 nebo 2:1 hmotnostních dílů na základě složky (A). Odchylka, byť nepatrná, má za následek prodloužené nebo neprobíhající tvrdnutí. Přidání příliš velkého množství tužidla zvyšuje elasticitu materiálu a snižuje tvrdost SHORE D. Příliš mnoho složky A má za následek trvale lepivý film, který již není v důsledku polyadice vratný. Maximální odchylka v rozsahu tolerance je 0,1 %.
  4. Dodržujte doporučenou dobu míchání tři až čtyři minuty a poté přelijte do čisté nádoby a znovu míchejte po dobu tří až čtyř minut, abyste dosáhli maximálně homogenní směsi. Míchací nádobu použijte pouze jednou. Poté nechte směs před litím asi 15-25 minut odstát, aby se samo-odvzdušnila. Směs je možné umístit do vakuové komory pro excelentní odstranění bublin.
  5. Dodržujte doporučený maximální počet otáček pro míchání obou složek, což je 300 ot./min. čímž zabráníte vzniku vzduchových kapes při míchání nebo je snížíte na minimum. Ruční míchání se doporučuje pro menší množství do cca 1 kg. Díky své dlouhé době zpracovatelnosti výborně odplyňuje. Pro míchání doporučujeme použít Allway Tools Helix.
  6. Dřevěné, porézní a savé podklady utěsněte (penetrujte) vysoce reaktivní epoxidovou pryskyřicí, jako je Epoxyplast 3D B20, HoneyResin nebo EpoxyPlast 100 P, aby se zabránilo pronikání epoxidové pryskyřice do materiálu a tvorbě nadměrného množství vzduchových bublin. Před litím musí být penetrační nátěr vytvrzen. Pro ideální spojení se doporučujeme vytvrzenou penetrační vrstvu přebrousit hrubým brusným papírem P100.
  7. Vzduchové bubliny obvykle samy popraskají díky vynikajícímu samo-odvětrávání. K popraskání vzduchových bublin na povrchu lze použít Epoxy AB Corrector Spray, plamenový hořák nebo horkovzdušnou pistoli ze vzdálenosti cca 15-20 cm.
  8. Pro bezproblémové odlévání více vrstev je nutné nechat první vrstvu vytvrdnout, dokud na ochranné rukavici po dotyku nezůstanou žádné lepivé nitě. Hmota epoxidové pryskyřice může být pryžová nebo lepkavá. Překročení této doby má za následek viditelné přechody.
  9. Zabraňte tomu, aby se vlhkost pohybovala nad 60 %.
  10. Zabraňte kontaktu s vlhkostí během procesu chemického vytvrzování.

 

 

Odvzdušnění pryskyřice ve vakuové vývěvě

Pokud máte k dispozici vakuovou komoru, můžete do ní vložit směs v nádobě a nechat ji odvzdušnit. Mějte však na paměti, že ve směsi bude velké množství vzduchu a může začít pěnit. Pro snížení rizika přetečení pěny nastavujte vakuový tlak opatrně a regulujte výšku pěny. Počkejte, dokud pěna neklesne na přijatelnou úroveň a poté můžete pokračovat dál v procesu.

Klíčové vlastnosti “Helix” Paint Mixer - 1Gal / 5Gal

  • Vhodný pro objemy do cca 3 - 20 litrů
  • Šroubovice vyrobena z odolného polypropylenu
  • Robustní šestihranná hřídel (6,35 mm) zaručuje bezpečné připojení k vrtačce
  • Délka hřídele 28 / 51 cm
  • Šířka vrtule 6,5 / 8 cm
  • Vhodná pro všechny elektrické a AKU vrtačky
  • Tvar a materiál usnadňují snadné čištění
  • Tvar čepelí zasahuje do rohů a spodní části plechovky
  • Nejrychlejší a nejefektivnější mixer svého druhu - patentovaný
Koupit Allway Tools Helix Paint Mixer
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Při lití pryskyřičné epoxidové směsi do připravené formy s ukotveným dřevem je důležité postupovat pomalu. Pro eliminaci bublin během lití nám může pomoci sítko na barvy o velikosti 190 my. Povrch lité plochy je třeba opatrně přejíždět teplem, aby se bublinky eliminovaly. Při tom se nesmí na jednom místě setrvávat s teplým vzduchem nebo plamenem, aby nedošlo k exotermické reakci pryskyřice a tím k vytvoření vad v materiálu. Při lití je třeba počítat se smrštěním materiálu, a proto je vhodné nalít ho o něco více, než je potřeba. Smrštěním může hladina vytvrzeného materiálu klesnout až o 4 mm v závislosti na vrstvě, takže je vhodné to zohlednit.

 

Smrštění pryskyřice při vytvrzování

Při tvrdnutí epoxidové pryskyřice dochází k malému smrštění, proto doporučujeme odlít větší množství pryskyřice, aby se nahradily ztráty způsobené tímto jevem. Smrštění je přímo závislé na tloušťce a objemu odlitku. Pokud má odlitek tloušťku 5 cm, smrštění bude přibližně 3-4 mm. Při tloušťce 10 cm je nutné počítat s 5 až 7 mm smrštěním. Pokud chcete pryskyřici nalít do mezery mezi dřevy tak, aby byla na úrovni okolního dřeva, doporučuje se použít silikonový tmel kolem řeky, kterým ohraničíte hrany dřeva a zabráníte tak rozlití pryskyřice. Pokud vytvoříte dostatečně vysokou hráz, můžete nalít pryskyřici až po úroveň hráze ze silikonu.

Pozorovatelné změny viskozity, které indikují proces tuhnutí, můžete očekávat zhruba po 16 - 24 hodinách od aplikace (v závislosti na okolní teplotě a odlévaném množství pryskyřice. Tuto relativně dlouhou dobu tuhnutí lze využít pro dokončení efektů a vylepšení výsledného produktu (např. přidání dalších pigmentů nebo třpytek podle vašich představ).

4. Barvení / pigmentace pryskyřice

Hledáte čirou licí pryskyřici, kterou můžete snadno probarvit a pigmentovat? Epoxidové pryskyřice jsou ideální volbou! Pro dosažení požadovaného efektu a intenzity zabarvení přidáváme do pryskyřice pigmenty. Pro přípravu barevných odlitků epoxidových pryskyřic doporučujeme používat kompatibilní pigmentové roztoky a pigmentové pasty. Použitím pigmentových roztoků dosáhnete barevného, průhledného nebo metalického efektu. Použitím pigmentových past dosáhnete neprůhledného, sytě barevného efektu. 

4.1 Pigmentové metalické prášky

Věděli jste, že volba správných pigmentů je klíčová pro vytvoření krásných efektů v epoxidové pryskyřici? Metalické pigmenty mají velký vliv na výsledný efekt. Je důležité zvolit pigmenty s vhodnou velikostí částic, které umožní pigmentu zůstat v rovnoměrném rozptýlení v pryskyřici. Vyzkoušejte ověřené pigmenty od Amerického lídra na trhu Eye Candy Pigments

4.1.1 Výpočty pro míchání metalických pigmentů

Toto je nejčastěji kladená otázka a oprávněně!! Bohužel neexistuje žádný standardní výpočet při míchání pigmentů kvůli četným aplikacím a médiím, s nimiž lze naše metalické pigmenty použít. Další faktory záleží na zákazníkovi. Jaký je požadovaný vzhled kterého se snažíte dosáhnout? Má být neprůhledný nebo průhledný? Pro epoxidové pryskyřice se běžně používá 1 gram pigmentového prášku na 1 litr / 1 kg.

Začněte s 0,5 g pigmentu na 1 litr / 1 kg a přidávejte více pigmentu podle potřeby, abyste dosáhli požadovaného výsledku.

4.2 Pigmentové roztoky a alkoholové inkousty na barvení pryskyřice

Pigmentové roztoky se používají pro vytváření transparentních odlitků. Většinou jde o vysoce koncentrovanou pigmentovou barvu rozpuštěnou v alkoholu nebo jiném roztoku.

4.2.1 Aplikace inkoustů

  1. Před použitím protřepat.
  2. Kapka po kapce do požadovaného média. Čím více koncentrátu se přidá, tím silnější je nasycení.

Sada Alkoholových Inkoustů 10x 20ml

  • Rychleschnoucí
  • Vynikající krytí
  • Vynikající tekuté vlastnosti
  • Zcela na alkoholové bázi
  • Jedna lahvička (20 ml) vystačí na obarvení 7,5 - 15,0 kg epoxidové pryskyřice (v závislosti na barvě).
Sada Alkoholových Inkoustů 10x 20ml
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

4.3 Pigmentové pasty na barvení pryskyřice

Pigmentové pasty se obvykle používají pro vytvoření sytých neprůhledných odlitků. Pigmentové pasty pro epoxidové pryskyřice se přidávají ve velmi malém množství a lze je mezi sebou kombinovat a vytvářet tak vlastní odstíny. Pigmentové pasty Eye Candy Pigments lze použít pro vytvoření průhledných transparentních až neprůhledných sytých odlitků. Kombinují výhody pigmentových roztoků a pigmentových past v jednom.

4.3.1 Výpočty a aplikace pigmentových past

  • Pigmentovou pastu před použitím dobře promíchejte. Pigment se může po chvíli usadit v nádobce na dně.
  • Po smíchání obou složek EP se přidá pigmentová pasta.
  • Množství se přidává 0,5 - 5 % hmotnostně podle požadovaného nasycení probarvení.
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Černá pigmentová pasta RAL 9005

  • K dosažení požadovaného stupně probarvení stačí již malé množství
  • Výborně se hodí pro většinu epoxidových systémů
  • Vysoce koncentrovaná
  • Vyrobeno výhradně pro použití s epoxidovými pryskyřicemi
Černá pigmentová pasta RAL 9005
 

Cirkulace vzduchu pro chlazení pryskyřice

Vzduchu a odvádění tepla, které vzniká při chemické reakci v průběhu vytvrzování. Pomocí cirkulačního ventilátoru lze zajistit, že vzduch bude proudit po celé ploše a přebytečné teplo bude efektivně odváděno ven. Tím se minimalizuje riziko exotermické reakce a příliš rychlého vytvrzení pryskyřice.

5. Vyndání z formy a frézování stolu z epoxidové pryskyřice

5.1 Vyndání z formy

Chcete-li vyjmout hotový výrobek z formy, je třeba počkat minimálně 5 až 7 dnů, než se epoxidová pryskyřice Epoxyplast 3D B100 zcela ztuhne. Doba vytvrzení se může lišit v závislosti na množství použité pryskyřice a okolní teplotě. Pokud plánujete frézování nebo broušení výrobku, je doporučeno počkat alespoň 7 až 10 dnů, ideálně však 10 až 14 dnů, abyste dosáhli maximální pevnosti pryskyřice.

5.2 Frézování desky stolu

Pro dokonalé vyrovnání nerovností po odlití a dosažení rovnoměrného přechodu mezi dřevem a epoxidem je vhodné použít frézování. Pokud byl epoxidový materiál použit k vyplnění nerovností, může dojít k mírnému klesnutí hladiny po vytvrzení, což může být vyrovnáno ofrézováním desky. Profesionální dílny využívají egalizační brusky nebo protahy pro rychlé vyřešení této záležitosti. V případě, že kutil nemá přístup k těmto strojům, může využít žiletkový protah, který nevykousává epoxid a nedělá trhliny v materiálu.

V domácích podmínkách můžete efektivně odstranit nerovnosti z vytvrzených desek pomocí běžné horní frézky. K vedení frézky je potřeba jednoduchý rám a pomocné vedení, které lze vyrobit z různých materiálů, jako je například dřevo nebo hliníkové profily. S průměrnou šikovností lze takový rám vyrobit snadno, ale je důležité zajistit jeho pevnost a rovnost, zejména v případě vodících lišt. Například firma Take One Too se specializuje na výrobu frézovacího stolu na zakázku a sídlí na Slovensku.

6. Oprava stolové desky z epoxidové pryskyřice po frézování

Pokud frézujete stolovou desku, mohou se objevit vady, které musí být opraveny před finálním broušením. Většinou se jedná o drobné trhlinky, vady v dřevě nebo vzduchové bubliny uvízlé v pryskyřici. Pro větší defekty se doporučují rychlé epoxidové pryskyřice s různou dobou vytvrzení, od několika desítek minut až do jednoho dne. Tyto pryskyřice lze snadno pigmentovat, aby se zachovala původní barva desky. Pokud potřebujete opravit samotné dřevo, můžete použít profesionální tmely v odpovídajícím odstínu.

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice
Vady v epoxidu
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice
Zvětšení otvorů před zalitím
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice
Oprava defektů

Epoxyplast 3D B20

Epoxidová pryskyřice pro malé odlitky a opravy. Vytvrzuje za cca 24 hodin a lze ji brousit po cca 48 hodinách.

Koupit Epoxyplast 3D B20
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

7. Broušení a leštění stolu z epoxidové pryskyřice a opravy při broušení

Pro dokonalou povrchovou úpravu stolu s epoxidovou pryskyřicí je nutné správně zvolit zrnitost brusného papíru. Pokud plánujete použít olej nebo vosk, dřevo musí být broušeno pouze do 180 až 320, aby mohl olej či vosk do dřeva vsáknout. Brousíte-li až do 3000, epoxid získá krásný lesk, ale olej nebo vosk se již do dřeva nedostane. Je tedy důležité celou plochu brousit do max. 180, a poté použít jen brusivo s větší zrnitostí pro epoxid. Přechod mezi epoxidem a dřevem lze oblepit maskovací páskou, ale není to nutné. Většinou se brousí epoxid i okolní dřevo až do zrnitosti 3000 a poté se dřevo ručně zdrsňuje zpět na 180 až 320 pro dokonalou ochranu stolu. Pokud jsou na stole členité tvary, je nutné je brousit ručně. Broušení epoxidové pryskyřice je klíčové pro dosažení dokonalého vzhledu.

7.1 Výběr vhodné brusky a brusiva pro broušení.

Pro optimální broušení stolu z epoxidové pryskyřice doporučujeme použít excentrickou brusku s kmitavým pohybem a japonské brusivo KOVAX s otvory, které umožňují účinné odsávání prachu. Pro hrubší broušení (od 80 do 400) doporučujeme použít kotouče Tri-Pro nebo Super Assilex s 15 otvory o průměru 152 mm nebo 7/8 otvory o průměru 125 mm a tvrdou mezivrstvou s mikro suchým zipem pro efektivní broušení. Pro jemnější broušení (od 600 do 1500) použijte Super Assilex. Pro dokončovací broušení (od 2000 do 3000) doporučujeme použít Buflex Dry s mezivrstvou. Tento postup zajistí nejlepší výsledný povrch stolu z epoxidové pryskyřice.

7.1.1 Hrubší broušení od 80 do 400

Pro dokonalé broušení povrchu stolu z epoxidové pryskyřice doporučujeme postupovat od nejhrubší zrnitosti po nejjemnější. V první fázi použijte kotouče řady TRI-PRO s 8 nebo 15 otvory a zrnitostí od K80 do K400 pro hrubší broušení. Použijte excentrickou brusku se suchým zipem a postupujte od zrnitosti K80 až poK400 (K80, K100, K120, K150, K180, K240, K320, K400) v jednotlivých krocích. Je důležité volit jednotlivé kroky broušení dle stavu povrchu a nedoporučujeme přeskakovat při broušení některé zrnitosti, abyste se vyhnuli stopám po předchozím kroku na povrchu. Doporučujeme použít co nejvíce kroků při broušení, protože tím zlepšíte kvalitu opracování. Vždy si důkladně zkontrolujte broušený povrch při přechodu na jemnější zrnitost brusiva, abyste zjistili, zda nezůstaly nějaké hlubší rýhy. Tyto rýhy by totiž již jemnější brusné papíry nedokázaly odstranit a po finálním leštění by byly ještě více viditelné.

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Tri-Pro brusný kotouč ø 125/152 mm pro hrubší broušení

Pryskyřicí pojené disky TRI-PRO mají vysoký brusný účinek a zanechávají jednotný povrch. 

Efekt extra polštáře zajišťuje chladnější broušení a lepší povrchovou úpravu.

  • Vysoká životnost
  • Pro hrubé broušení
  • Výborný poměr cena / kvalita
  • Ideální na broušení epoxidu
  • Nižší zahřívání povrchu
Koupit kotouče KOVAX Tri-Pro
 

Matné broušení do K240

Pokud chcete stůl v matném provedení, stačí brousit dřevo i epoxid do hrubosti 240 - 320.
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Broušení čiré pryskyřice do matu - hrubost K240

Stůl z čiré epoxidové pryskyřice a ořechového dřeva broušený do matného povrchu.

7.1.2 Jemnější broušení od 600 do 1500

Pro dokonalé jemnější broušení epoxidové pryskyřice doporučujeme použít brusné kotouče Super Assilex o zrnitosti K600, K800, K1200 a K1500 a tvrdou mezivrstvou s mikro suchým zipem

Kovax Super Assilex - Brusný kotouč ø 152 mm, 15 otvorů, K240 - P1500

Kovax Super Assilex má inovativní latexový nosič a jedinečná struktura zrn zajišťují extrémně stejnoměrné a mělké brusné rýhy. Maximální kontrola během broušení plniče a vrchní barvy umožňuje až 50% úsporu času. Super Assilex předchází potenciálním problémům v dalších brusných krocích.

  • Inovativní latexový nosič
  • Až 50% úspora času
  • Stejnoměrné a mělké brusné rýhy
  • Průměr 152 mm
  • 15 otvorů

Doporučujeme použít mezivrstvy

Koupit brusivo Kovax Super Assilex
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

7.1.3 Jemné broušení / leštění od 2000 do 3000

Eliminujte vrypy a dokonale vyleštěte svůj odlitek pomocí kotoučů KOVAX Buflex Dry o zrnitosti K2000, K2500 a K3000. Nezapomeňte, že při jemném broušení platí stejná pravidla jako při hrubším broušení - volba správné zrnitosti a důkladné kontroly povrchu jsou klíčové pro dokonalý výsledek. Po dokončení jemného broušení bude váš odlitek téměř průhledný.

Dokonalou průhlednost dosáhnete až leštěním.

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Buflex Dry brusný kotouč ø 152 mm, 15 otvorů, K2000 - K3000

Mimořádně pružný, inovativní latexový unašeč s unikátní strukturou zrn zajišťuje extrémně stejnoměrné brusné rýhy. Speciálně vyvinutý suchý zip "samice-samice" zajišťuje bezpečnost procesu a zabraňuje poškrábání povrchu způsobené tvrdým suchým zipem.

Doporučujeme použít mezivrstvu

Koupit brusivo Buflex Dry

7.2 Drobné opravy stolové desky z epoxidové pryskyřice vteřinovým lepidlem STARBOND

Při broušení stolové desky může dojít k vzniku drobných defektů, které mohou narušit vzhled profesionálně provedené práce. Proto je ideální volbou použít vysoce kvalitní CA lepidlo STARBOND, které v kombinaci s aktivátorem rychle vytvrdne a umožní rychlou opravu defektů. Díky tomu není potřeba čekat na vytvrzení epoxidové pryskyřice a šetří se tak výrazné množství času mezi broušením.

 

Aktivátor lze použít i pod lepidlo...

Pokud lepidlo aplikujete do prostor, kde vám může zatéct a není možné jej povrchově vytvrdit, doporučujeme stříknout do těchto prostor jako první aktivátor, který lepidlo při aplikaci vytvrdí a zamezí se tak vtékání do míst, kde jej není možné vytvrdit. Docílíte tím velmi efektního vyplnění děr bez. Jde hlavně o vyplňování prasklin dřeva, které mohou být velmi hluboké.

Starbond Medium Multi-Purpose EM-150 vteřinové lepidlo

Starbond EM-150 Medium je středně tekuté víceúčelové kyanoakrylátové (CA) vteřinové lepidlo, které má viskozitu podobnou oleji. To znamená, že CA lepidlo má vlastnosti jak "tekutých" tak i "hustých" CA lepidel. Starbond EM-150 Medium je schopno pronikat do úzkých drážek, lepit těsně spojené díly, vyplňovat malé mezery a vytvářet vysoce lesklé povrchové úpravy na dřevě. Podobně jako u "tekutých" CA lepidel se také "Medium" CA lepidlo používá jako povrchová úprava nanášením několika vrstev, broušením a následným leštěním do vysokého lesku. 

Koupit vteřinové lepidlo STARBOND EM-150
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

7.3 Leštění epoxidové pryskyřice jednokrokovou lešticí pastou FINIXA

Po dokončení broušení je důležité nezapomenout na dokonalé vyleštění epoxidové pryskyřice. S lešticí pastou FINIXA získáte krásně lesklý povrch vašeho výrobku, aniž byste jej poškrábali. Pro nejlepší výsledek použijte oranžový lešticí kotouč a rotační leštičku s otáčkami maximálně 300 za minutu. Vaše stolová deska bude tak dokonale vyleštěná, že budete moci vidět vlastní odraz v ní.

Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Finixa One step lešticí pasta

Finixa jednokroková lešticí pasta je snadno rozpoznatelná pro svoji světle zelenou barvu. Jedná se o jedinečný výrobek vyvinutý pro veškeré postupy leštění a pro profesionální výsledek. 

Doporučujeme používat s podložkou

Koupi Finixa One Step

8. Ochrana stolové desky s epoxidovou pryskyřicí olejem a keramickým povlakem

8.1 Ochranný olej na stolovou epoxidovou desku

Pro ochranu stolové desky z epoxidové pryskyřice lze využít různé povrchové ochrany, například oleje. Existuje mnoho typů olejů, které poskytují odlišný vzhled a ochranu. Pro snadnou aplikaci se doporučují kvalitní oleje Rubio Monocoat, které lze aplikovat v jedné vrstvě, bez nutnosti pauzy mezi vrstvami.

Aplikace oleje Rubio Monocoat 2C na stolovou epoxidovou desku

  1. Povrch dřeva pečlivě přebrušte, případný předchozí nátěr musí být odstraněn. Vysajte vysavačem a zbytky prachu odstraňte čističem RMC Cleaner
  2. Smíchejte olej s akcelerátorem (1-2 minuty) v poměru přibližně 3:1 (3 díly oleje A a 1 díl akcelerátoru B). 
  3. Jakmile je povrch po očištění suchý, rozetřete malé množství oleje RMC Oil Plus 2C (hadříkem, houbičkou nebo leštícím strojem osazeným béžovým padem). Pracujte po sekcích 5 – 10 m2. 
  4. Nechte několik minut olej reagovat a potom setřete všechen přebytečný olej (hadrem nebo leštičkou osazenou bílým padem). Každý úsek setřete během 15 minut. Povrch musí být na omak suchý! Stejným způsobem dokončete celé dílo. 
  5. V dobře větrané místnosti může být povrch používán po 24 – 36 hodinách po aplikaci.

Jak aplikovat Rubio Monocoat na epoxidový stůl?

Zde je podrobný návod jak se provádí kompletní příprava povrchu a následná aplikaci oleje Rubio Monocoat na stolovou desku.

Rubio Monocoat Oil Plus 2C, PURE BEZBARVÝ

Rubio® Monocoat je představitelem nové generace kvalitní a ekologické povrchové úpravy dřeva. Pokud hledáte vhodný olej na dřevěnou podlahu, nábytek či hračky, jste tady správně! RMC Oil Plus 2C splňuje ty nejpřísnější požadavky evropských a amerických hygienických norem a současně vyniká dlouhodobou odolností vůči otěru a vodě. Každý, kdo pracuje se dřevem, hledá co nejjednodušší způsob, jak povrch ošetřit a hlavně, aby to bylo rychle a bez "kocourů". Tento požadavek umíme beze zbytku splnit! 

Koupit Rubio Monocoat Oil Plus 2C
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

8.2 Keramická ochrana stolové epoxidové desky

Pro dosažení nejvyšší ochrany epoxidového stolu doporučujeme použití keramického povlaku, který vytvoří na desce ultra-hydrofobní vrstvu s extra dlouhou životností a tvrdostí 9H. Tento keramický povlak chrání epoxidovou pryskyřici a dřevo před poškrábáním, skvrnami, chemikáliemi a UV zářením po dobu 2 až 3 let. Je univerzálně použitelný na epoxidovou pryskyřici, dřevo, železo, nerez a další povrchy. Díky svému zvýraznění lesklého nebo matného povrchu a zlepšení ochrany stolu, je keramický povlak ideálním řešením pro epoxidové stoly.

Návod k použití keramické ochrany Ice Epoxy Graph Ice 9H+

  1. Vyčistěte povrch od prachu a mastnoty. Počkejte, než bude povrch 100% suchý.
  2. K aplikaci keramické ochrany použijte malý hadřík a houbičku. Ochranu aplikujte na malé úseky.
  3. Na hadřík naneste GRAPH-ICE 9H+ a jemně bez velkého tlačení na houbičku aplikujte na povrch. Aplikaci provádějte vertikálním a poté horizontálním pohybem.
  4. Počkejte cca 2 minuty.
  5. Vyleštěte povrch přiloženou mikrotenovou utěrkou. Netlačte příliš, aby jste z povrchu neodstranili příliš mnoho keramického povlaku.
  6. Pro nejlepší vytvrzení je doporučeno vytvrzování infračerveným zářičem. Namiřte panely na povrch ze střední vzdálenosti při 80 °C po dobu asi 30 minut. Další možností je použití horkovzdušné pistole, ta může pomoci rychlejšímu vytvrzení. Pokud nemáte IR zářič nebo horkovzdušnou pistoli, schnutí bude trvat cca 5 hodin a plné vytvrzení je za 3 dny.
Jak vyrobit stůl z epoxidové pryskyřice

Ice Epoxy Graph Ice 9H+ Keramická ochrana na dřevo a epoxid

Ultra-hydrofobní keramický povlak s extra dlouhou životností a tvrdostí 9H. Po aplikaci se ochrana stává aktivní vrstvou na povrchu epoxidové pryskyřice a dřeva chránící před poškrábáním, skvrnami, chemikáliemi a UV zářením po dobu 2 až 3 roků. Univerzálním použitím umožňuje aplikaci na epoxidové pryskyřice, dřevo, železo, nerez a jiné povrchy. Zvýrazní lesklý, či matný povrch a zlepší ochranu.

Koupit Ice Epoxy Graph Ice 9H+